Oferta

/ Dieta w chorobie

Żywienie w stanach chorobowych

Dieta w chorobie

„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.
- Hipokrates (460-370 p.n.e.)

Odpowiednie żywienie odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń i często jest nieodzownym elementem walki z chorobą. Dostosowana do jednostki chorobowej, stanu zdrowia pacjenta i stosowanych leków dieta jest ważnym czynnikiem wspomagającym leczenie, pozwala zmniejszyć dolegliwości i negatywne skutki choroby oraz ma duży wpływ na poprawę stanu zdrowia.

Schorzenia, w których możemy Ci pomóc to:

  • Cukrzyca typu 2
  • Zaburzenia gospodarki cholesterolowej
  • Nadciśnienie
  • Zaparcia
  • Hipoglikemia reaktywna
  • Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
  • Choroby wątroby
  • Alergie pokarmowe
  • Cukrzyca typu 1
  • Dna moczanowa
  • Choroby nerek
  • Anemia
  • Osteoporoza
  • PCOS
  • inne

Warto wiedzieć, że leczenie chorób takich jak cukrzyca typu 2, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, nadciśnienie, zespół metaboliczny poprzez odpowiednio skomponowany i przestrzegany plan żywieniowy może pozwolić na powrót do zdrowia nawet bez stosowania farmakoterapii lub znacznie poprawia efekty leczenia!

Prawidłowe skomponowanie diety w stanach chorobowych to kwestia niezwykle ważna

Tylko indywidualnie dopasowany do potrzeb danego organizmu jadłospis zagwarantuje znaczną poprawę stanu zdrowia, a niekiedy również pełne wyzdrowienie.