Żywienie w stanach chorobowych

„Niech pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”.
- Hipokrates (460-370 p.n.e.)
Odpowiednie żywienie odgrywa znaczącą rolę w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń i często jest nieodzownym elementem walki z chorobą. Dostosowana do jednostki chorobowej, stanu zdrowia pacjenta i stosowanych leków dieta jest ważnym czynnikiem wspomagającym leczenie, pozwala zmniejszyć dolegliwości i negatywne skutki choroby oraz ma duży wpływ na poprawę stanu zdrowia.
Schorzenia, w których możemy Ci pomóc to:
- Cukrzyca typu 2
- Zaburzenia gospodarki cholesterolowej
- Nadciśnienie
- Zaparcia
- Hipoglikemia reaktywna
- Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy
- Choroby wątroby
- Alergie pokarmowe
- Cukrzyca typu 1
- Dna moczanowa
- Choroby nerek
- Anemia
- Osteoporoza
- PCOS
- inne
Warto wiedzieć, że leczenie chorób takich jak cukrzyca typu 2, zaburzenia gospodarki cholesterolowej, nadciśnienie, zespół metaboliczny poprzez odpowiednio skomponowany i przestrzegany plan żywieniowy może pozwolić na powrót do zdrowia nawet bez stosowania farmakoterapii lub znacznie poprawia efekty leczenia!